Es presenta una denúncia per defensar el dret de vot dels catalans de l`exterior

Volem informar-vos que, des de la plataforma Catalunya Diu Prou, hem presentat denúncia al jutjat de guàrdia contra les dificultats que els catalans, residents a l’estranger, han trobat per poder realitzar el seu vot en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Una gran part d’aquests catalans no podran exercir el seu dret a votar en unes eleccions tan importants per al nostre país com seran les del 25-N.

Aquesta denúncia té també una vessant preventiva, pensant ja en un proper referèndum, que encara que no sabem com ni quan es realitzarà, podria acabar tenint dificultats similars per als catalans residents a l’exterior, si precisa d’alguna forma de l’administració de l’estat.

Segons totes les enquestes el vot d’aquests catalans de l’exterior és d’una forma majoritària sobiranista.Un total de 150.346 electors catalans que resideixen a l`estranger no podran votar en les eleccions catalanes del 25N, segons dades de la FIEC, i només 16.271 electors amb dret a vot han pogut superar el primer tràmit de l`anom

enat `vot pregat` (més conegut com a “voto rogado”). 

Els països on s’han detectat més problemes per a exercir el dret a vot són els E.U.A, Canadà, Austràlia, Canadà, Mèxic, Xina, Bolívia i Xile.

Des dels serveis jurídics de Catalunya Diu Prou ,i amb el suport de la plataforma catalans al món, i de la seva web nopucvotar.cat, s’està assessorant i tramitant les denúncies als diversos afectats, la primera de les quals, com ja hem comentat, ha estat presentada aquest matí des de Catalunya Diu Prou.

Aquells qui vulguin tramitar una denúncia poden enviar un correu explicant el seu testimoni a exteriors@catalunyadiuprou.cat

El “vot pregat” és una reforma moderna del sufragi censatari, instaurada per la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) de 2010. La necessitat de formalitzar prèviament el “prec” de vot a les ambaixades estrangeres, és a dir, de demanar un dret, contradiu el nucli del significat de “sufragi universal”, definit com a dret universal, lliure, igualitari i secret.

“Que és el vot pregat” ?

D’aquesta manera s`està vulnerant greument la Constitució Espanyola i el Tractat de la UE, que coincideixen en les condicions necessàries perquè tot el procés electoral sigui plenament democràtic: el dret igualitari d’accés al vot.

Un cop fet el “prec” i acceptada la petició, s’hi han afegit els retards en l`enviament de les butlletes en alguns països i altres contratemps; el resultat en serà la tristíssima xifra de participació exterior: segons LV només al voltant d’un 5% dels catalans residents a l’estranger haurà pogut votar. Les dades de participació del vot exterior basc i gallec en les anteriors eleccions autonòmiques (amb percentatges finals de participació exterior inferiors al 7%), demostren el desastre que ha suposat el nou sistema de vot exterior instaurat per la citada reforma de la Llei Electoral.

Després de la LOREG, el vot des de l’estranger s’ha convertit en un via crucis que precisa un complexa xarxa d’interaccions entre ambaixades i consolats (per tramitar la inscripció al CERA), Juntes Electorals Provincials (per enviar la sol·licitud de vot pregat), Correus espanyols (que han d’enviar la primera sol•licitud a temps), correus nacional de cada país de residència (que ho han de distribuir a temps als domicilis), etc…

Els últims dies han destacat diverses iniciatives: des del mapa col·laboratiu de “nopucvotar.com” de catalansalmon.com fins a la iniciativa #votarpermi, consistent en demanar a familiars residents que no vulguin votar, que votin per el no resident.Tant des de la classe política com des de la iniciativa ciutadana s’han emprès diverses accions per a denunciar aquest fet. Raül Romeva, eurodiputat d’Iniciativa els Verds, ha adreçat una carta a la Comissió Europea qüestionant aquesta polèmica llei. El candidat de SI Alfons López Tena, ha adreçat una carta a la Fundació Carter per a la defensa dels drets humans i democràtics exposant també les traves dels catalans a exercir el seu dret de vot des de l’estranger.

Aquesta entrada ha esta publicada en Exteriors, Notes de premsa, Premsa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Es presenta una denúncia per defensar el dret de vot dels catalans de l`exterior

  1. Retroenllaç: Denúncia contra l’escàndol del vot estranger a les eleccions catalanes | LlibertatperCatalunya.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s